Diabetes type 1, diabetes type 2, zwangerschapsdiabetes

Diabetes (suikerziekte) is een veelvoorkomende aandoening. Het kan zijn dat het al vroeg in je leven aanwezig was (type 1) of dat het na verloop van tijd pas is ontstaan (type 2). Ook kan het zijn dat het zich alleen tijdens de zwangerschap voordoet.  

Diabetes type I
Bij diabetes type 1 wordt er helemaal geen insuline meer aangemaakt door de pancreas (alvleesklier). Om deze reden moet er insuline worden gespoten. De ziekte komt vroeg tot uiting, meestal in de eerste levensjaren. Symptomen van een hoog bloedglucosegehalte zijn bijvoorbeeld veel dorst, vaak plassen, een droge mond en wazig zien. Bovendien kan er sprake zijn van gewichtsverlies, doordat de glucose niet meer/ niet meer goed wordt opgenomen. Hierdoor wordt een deel van de glucose uit geplast. 

Diabetes type II
Bij diabetes type II maakt het lichaam, in tegenstelling tot diabetes type I, nog wel insuline aan. De mate van insuline is echter onvoldoende. Tevens is het lichaam minder gevoelig voor de insuline. Bij diabetes type II wordt er vaak medicatie voorgeschreven, die uw lichaam gevoeliger kan maken voor de insuline en/of waardoor de aanmaak van insuline bevorderd wordt. Echter is medicatie niet altijd gewenst! Het is belangrijk om uw leefstijl in eerste instantie aan te passen, waarna de medicatie nog kan worden ingezet, indien het anders echt niet op te lossen is. Door uw leefstijl aan te passen hoeft er in sommige gevallen helemaal geen medicatie aan te pas komen! Wanneer het veranderen van de leefstijl en de medicatie onvoldoende werken, is het nodig om, net als bij diabetes type I, insuline in te zetten.

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum)
Tijdens de zwangerschap is er een kans dat u diabetes ontwikkeld. Dit komt door de veranderde hormoonhuishouding, waardoor uw lichaam minder gevoelig voor insuline kan zijn. Normaliter maakt het lichaam tijdens een zwangerschap meer insuline aan, wat nu niet het geval is. Zwangerschapsdiabetes is gelukkig tijdelijk. Wel zijn er mogelijke complicaties voor moeder en baby wanneer het niet goed behandeld wordt. Om deze reden is het ook belangrijk om samen naar uw voeding te gaan kijken.

Bij alle drie de vormen van diabetes zijn er aanpassingen in het eetpatroon noodzakelijk. Ik help u hierbij graag op weg!

Meer informatie over diabetes kunt u vinden op: https://www.diabetesfonds.nl/home