top of page

FAQ.

GEWICHTSCONSULENT, VOEDINGSDESKUNDIGE OF DIËTIST?

Er zijn veel verschillende beroepsgroepen die zich met voeding bezighouden. Er zit wel degelijk een verschil tussen deze beroepsgroepen, namelijk:

Voedingsdeskundige

Deze titel is onbeschermd. Het kan zijn dat er een eenjarige opleiding gevolgd is, maar het kan ook zijn dat er een Hbo of universitaire opleiding aan vooraf gegaan is. Het is dan ook belangrijk om na te gaan wat de opleiding van de deskundige is. Een voedingsdeskundige mag adviezen uitbrengen op het vlak van voeding. De specialisatie van de voedingsdeskundige bepaalt op welk gebied deze adviezen uitgebracht mogen worden, bijvoorbeeld afvallen, allergieën en/of voedselveiligheid.

 

Gewichtsconsulent

Ook deze titel is onbeschermd. Een gewichtsconsulent behandelt alleen mensen met matig overgewicht (tot een BMI van 30). De adviezen kunnen zowel op het gebied van voeding en beweging zijn. Er bestaat een beroepsvereniging voor de gewichtsconsulenten (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)). Om bij deze vereniging te behoren moet de gewichtsconsult voldoen aan bepaalde eisen. Eisen kunnen betrekking hebben op de opleiding en/of werkwijze.

 

Diëtist

Een diëtist mag, in tegenstelling tot een voedingsdeskundige en gewichtsconsulent, mensen met een bepaalde ziekte begeleiden. Dit betekent dat je niet alleen voor ondergewicht, overgewicht of obesitas bij een diëtist langs mag komen, maar ook bij bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, prikkelbaardarmsyndroom etc. Een diëtist heeft, in tegenstelling tot een voedingsdeskundige en gewichtsconsulent, zowel medische kennis als kennis op gebied van voeding.

Diëtist is een beschermde titel. Om deze te mogen dragen moet er een vierjarige Hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek zijn afgerond. Tevens dient een diëtist ingeschreven te staan bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Een vereiste is dat er iedere 5 jaar voldoende bij- en nascholingen moeten zijn gevolgd om in dit kwaliteitsregister geregistreerd te blijven.

EEN KENNIS HEEFT EEN DIEETADVIES GEKREGEN, KAN IK DEZE OOK VOLGEN?

De dieetadviezen die ik opstel zijn persoonlijk en op maat gemaakt. Dit betekent dat het dieetadvies is afgestemd naar iemand zijn huidige leefwijze, doelstellingen, behandelvraag, voedingsbehoeften en eventuele ziekte- en/of klachtenbeeld. Om deze reden raad ik het af om het dieetadvies van iemand anders over te nemen.

HEB IK EEN VERWIJSBRIEF NODIG OM OP CONSULT TE KOMEN?

Bij Akersloot Diëtetiek kun je zowel met als zonder verwijsbrief terecht. Ik heb de cursus directe toegankelijkheid afgerond, waardoor dit mogelijk is. Wanneer je zonder verwijsbrief op consult wilt komen, zal de zorgverzekeraar ook deze consulten vergoeden vanuit de basisverzekering. Echter kan een verwijsbrief bij sommige indicaties handig zijn. Zo kan er verschillende informatie uit een verwijsbrief worden gehaald, bijvoorbeeld recente bloeduitslagen, overzicht van de huidige medicatie etc.

ZIJN ER HUISBEZOEKEN MOGELIJK?

Ik kom graag bij je aan huis, wanneer het door omstandigheden niet mogelijk is om naar de praktijk te komen! Om bij je aan huis te komen is er wel een verwijsbrief nodig, anders zal de verzekering dit niet vergoeden. 

HOE LANG DUREN DE CONSULTEN?

Het eerste consult is de intake. De intake duurt gemiddeld 45-60 minuten. Tijdens het gesprek worden er verschillende onderwerpen besproken, zodat ik de adviezen zo goed mogelijk kan afstellen op de huidige leefstijl. Het voedingspatroon zal in kaart gebracht worden en wordt onderzocht op basis van de klachten, medische voorgeschiedenis en persoonlijke omstandigheden. Er wordt een passend dieetadvies opgesteld, bijvoorbeeld in de vorm van een adviezen of een voorbeelddagmenu. Natuurlijk heb je hier ook zelf inspraak in! Tevens zal er met je toestemming een rapportage naar de behandelde (huis)arts worden geschreven. Op deze manier is iedereen goed op de hoogte van de ontwikkelingen en zullen tevens andere behandelingen hier mogelijk op kunnen worden afgesteld.Een vervolgconsult zal gemiddeld 30 minuten duren.

Zowel een intake als vervolgconsult zijn ook online mogelijk! 

bottom of page