Overgewicht/obesitas

Wanneer je lichaamsgewicht in verhouding met je lichaamslengte te hoog is, spreek je van overgewicht. De uitkomst tussen je lichaamsgewicht en lichaamslengte is je BMI (Body Mass Index). BMI is niet altijd een goede maatstof, omdat iemand met veel spiermassa hoger in zijn BMI kan zitten, maar niet overmatig veel vetmassa heeft. In dit geval geeft de BMI een vertekend beeld.  

Normaliter wordt er gesproken van een gezond gewicht bij een BMI van 18,5-25 kg/m2. Bij ouderen is ligt dit tussen de 20-25 kg/m2. Een BMI lager dan 18,5 kg/m2 (bij ouderen 20 kg/m2) is er sprake van ondervoeding. Bij een BMI van 25-30 is er sprake van overgewicht. Bij een BMI ≥30 is er sprake van obesitas. Een BMI van ≥40 duidt op morbide obesitas.  

Overgewicht en obesitas brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo hebben mensen met overgewicht of obesitas een verhoogde kans op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten en psychosociale klachten. 

Ik kan u helpen bij het vinden van een gezonde leefstijl die bij u past. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om uw leefstijl ineens drastisch te veranderen. Om deze reden zullen wij dit samen aanpakken, waardoor het voor u gemakkelijker wordt om vol te houden. Natuurlijk vergt dit veel motivatie, doorzettingsvermogen en inspanning. Het is daarom belangrijk om dit proces samen door te gaan. Wanneer u dan tegen iets aan loopt ben ik er voor u om u hierin te begeleiden en motiveren!  

Met een gewichtsreductie van 5-10% van het lichaamsgewicht is al veel gezondheidswinst te behalen.