Prikkelbare Darm Syndroom.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd, is een verstoring van het maag-darmkanaal. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening, waarover gelukkig steeds meer bekend wordt.  

Bij PDS maken de darmen teveel en/of te weinig bewegingen. Klachten die veel voorkomen zijn obstipatie en/of diarree, flatulentie, koliekachtige of constante buikpijn, slijm en/of bloed bij de ontlasting, dyspeptische klachten en wisselende eetlust. 10-15% van de Nederlanders ervaren deze klachten na het eten van bepaalde producten.

In de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom PDS. Wanneer er vroeger PDS geconstateerd werd, werden de volgende aanpassingen doorgevoerd: voldoende voedingsvezels, volwaardige voeding; vermijden van stress en indien dit allemaal niet hielp werd er medicatie voorgeschreven. De meeste mensen hadden hier echter geen baat bij.. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel onderzoeken gedaan en hebben Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP-arme dieet ontwikkeld. Dit dieet slaat bij 75% van de personen wel aan! De klachten verminderen aanzienlijk of verdwijnen zelfs helemaal!  

 

Betekenis  

FODMAP staat voor:  

Fermenteerbare  

Olisacchariden  

Disacchariden 

Monosacchariden  

And  

Polyolen  

 

Dit zijn elk een koolhydraatgroep. Normaliter worden deze koolhydraten in de dunne darm opgenomen. Echter bij PDS kunnen deze kleine moleculen niet of slecht worden opgenomen in de dunne darm, waardoor zij in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMAP’s. Hierbij komen gassen vrij, die klachten zoals een opgeblazen gevoel en windergheid kunnen veroorzaken.  

 

Behandeling  

Het is dus belangrijk om deze moleculen zo min mogelijk te consumeren. Om deze reden hebben dhr. Gibson en mw. Shepherd lijsten opgesteld. Op deze lijsten staat aangegeven of het product vermeden moet worden, beperkt geconsumeerd mag worden of geconsumeerd mag worden. Door een aantal weken, bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist, een streng dieet te volgen worden alleen mogelijke veroorzakers uit het dieet verbannen. Vervolgens worden de producten per productgroep herintroduceerd. Op deze manier kan achterhaald worden welk voedingsmiddelen de klachten veroorzaken.  

 

Wanneer kan ik beginnen?  

Het FODMAP-arme dieet is een zeer effectief dieet, maar ook zeer streng en gecompliceerd. Mocht je de klachten herkennen, neem dan contact op! Dan gaan wij samen kijken naar de mogelijkheden ten aanzien van het FODMAP-arme dieet. Ik geef je uitleg en de tools om van start te gaan. Ook ga ik je begeleiden tijdens het herintroduceren van bepaalde producten. Omdat veel producten de eerste paar weken niet zijn toegestaan, is het noodzakelijk om wel een volwaardige voeding te behouden. Ook hier ga ik je mee helpen.