Voedselallergie en/of voedselintolerantie

Voedselallergie  – Voedselallergie wilt zeggen dat het lichamelijke afweersysteem op een abnormale manier reageert op een bepaalde eiwit (allergeen/allergenen) uit de voeding. Een kleine hoeveelheid kan een heftige reactie uitlokken. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij de volgende voedingsmiddelen: koemelk, noten, pinda’s, kippenei, schaal- en schelpdieren, soja, tarwe, vis, selderij, sulfiet en lupine.  

Voedselintolerantie – Waar bij een voedselallergie het lichamelijke afweersysteem wordt ingeschakeld, reageert het lichaam bij een voedselintolerantie op een bepaalde stof zonder het lichamelijke afweersysteem in te schakelen. De klachten ontstaan bijvoorbeeld door een tekort aan een bepaald enzym. Een veelvoorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie.  Bij lactose-intolerantie mist het lichaam het enzym lactase, die normaliter helpt bij de vertering van lactose. Omdat in dit geval het enzym lactase mist, kan de lactose niet goed verteerd worden, waardoor de klachten ontstaan. Klachten zijn onder andere buikkrampen, winderigheid en diarree.